©2018 Draupner Film.
Alla Rättigheter Förbehållna.


Trägudars Land

"Boplatsen var väl dold bland träden och den som färdades på viken nedanför måste veta att den fanns där för att upptäcka den....."

Så börjar Jan Fridegårds gripande vikingatrilogi, om trälarna Holme och Ausi som flyr från sin vikingahövding för att rädda sitt barn och skapa sig ett liv i frihet.

Trägudars Land är ett nordiskt Vikinga epos om ett slavpar tvingat till underkastelse av sin hövding. Ett feodalt drama  som "Gudfadern" och brutalt självuppoffrande som "De sju samurajerna". Årtusendets kärlekshistoria.

FILMENS INLEDNINGSSCEN
- Ett lång utdraget skrik. I hövdinghuset lystrar alla till utom hövdingen som fortsätter glufsa i sig med matrester dinglande i skägget. Uppe vid smedjan står en tyst mörkhårig ung man, HOLME. Han drämmer hammaren i smedjan med ett dån. Så ser man en ung kvinna, AUSI ta sig över gårdsplanen med smärtande steg. I famnen ett litet bylte.  Holme följer henne med blicken fram till hövdinghuset där hon försvinner in. Holme är snabbt vid ingången. Han ser en darrande Ausi framför den vedervärdiga hövdingen. Byltet på bordet avslöjar ett mörkhårigt flickebarn. Två kämpar flinar åt ungen och sneglar åt Ausis tjocka rågblonda hår. Hövdingen noterar det och upptäcker sedan Holme på huk vid  bordsändan. Han ser hotet i Holmes kolsvarta ögon och den svarta kalufsen som spretar ned i ansiktet.  Det råder ingen tvekan om att Holme är fadern. Hövdingen stirrar in i Holmens ansikte med ett hånleende. "Sätt ut trollynglet!". Två trälar tar ungen från bordet och ger sig ut i natten. Ausi faller ihop på jordgolvet. Holme försvinner ut i natten. Han lyssnar efter ljud som avslöjar vilken väg trälarna tagit.
------------------------------------------
Kolla gärna trailern vi gjorde med amatörer 1999. Webbsida nedan:

besök webbsidan»